Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából

Különleges, verses névnapi köszöntők, képeslapok, nevek jellemzése, jelentése, saját versek

toll.png

ORBÁN

május 25.

orban.png 

Oson a fák közt, megpihen a hajnali fagyos szél,

Rezdül a remény és lesi a jövőt a szőlőlevél.

Borura derű jő, ha a hited fényezi napjaid,

Ármány se érheti így terveid örömteli sikerét.

Nevess hát, és élvezd köszöntőm szeretetét!

 toll.png

Orbán név jelentése:

városi

Orbán név eredete:

a latin Urbanus névből ered.

Orbán név jellemzése:

Feladata, hogy másoknak vagy mások előtt tekintélyt szerezzen. Megbíznak benne, követik az útján. Mindent megtesz az elfogadásért, általában közkedvelt személyiség. Tehetsége az irányítás. a vezetés, és ezért elfogadja a környezete. Keresi a biztonságot nyújtó anyagi lehetőségeket. Olyan embernek kell lennie, aki példát mutat, aki hiteles, aki a mások előrejutásáért, boldogságáért felelős. Meglátják benne a segítő szándékot. Párkapcsolatában is a megbízhatóságot és a stabilitás képviseli. Éreznie kell, hogy a párja egyben társa is élete kiteljesítésében. A párjának nem lehetnek egyéni céljai, csak együtt érhetik el céljaikat. Ez a hivatásban is fontos. Csapatban tudja megvalósítani önmagát. A veszélyeket a sikerek rejtik magukban. Azt hiheti, neki mindent szabad. 

Híres Orbánok:

  • I. Orbán pápa, avagy Szent Orbán
  • II. Orbán pápa
  • III. Orbán pápa
  • IV. Orbán pápa
  • V. Orbán pápa
  • VI. Orbán pápa
  • VII. Orbán pápa
  • VIII. Orbán pápa
  • Kolompár Orbán politikus, roma önkormányzati vezető

 

Népi hiedelmek, szokások:

 

A májusi eleji fagyosszentek - Pongrác, Szervác és Bonifác - mindenki számára jól ismertek, azt viszont már kevesebben tudják, hogy van még egy negyedik is, mégpedig Orbán (Közép- és Nyugat-Európában: Urban), akinek május 25-én van az ünnepe. Bár a második vatikáni zsinat törölte a szentek sorából, a szőlősgazdák, borászok, kádárok és kocsmárosok közül - akiknek ő a patrónusa, a védőszentje - sokan még ma is nagy jelentőséget tulajdonítanak az Orbán napi időjárásnak.

Az elzászi szőlőművelő parasztok szerint általában május 25-ére szűntek meg végleg a hideg éjszakák. Valószínűleg emiatt mondhatták a francia szőlősgazdák, hogy Szent Orbán előtt a bortermés bizonytalan. Az enyhülést illetően hasonló véleményen lehettek a csehek is, mert ismert szólásuk szerint Orbán elzavarja anyját a kályhától. 

A németek egykoron Orbán napján ünnepelték a nyár kezdetét. Ezt a szokásukat az Amerikába kivándorlók is megtarthatták, mert a Közép-Nyugat régió északi részén, a Michigan tó mellett fekvő Wisconsin államban, a népi hiedelem szerint ugyancsak e nappal veszi kezdetét a nyár. Az Orbán napi időjárás megfigyelése termésjóslásra, hosszú távú időjárás-előrejezésre is lehetőséget nyújtott. Ha Orbán napján esett az eső, azt a német gazdák igen zokon vették, mert ez számukra gyenge, illetve rossz minőségű bortermést jelentett. Elkeseredésükben fogták Orbán képeit, és a legközelebbi tóba vagy vizes csatornába dobálták. 

Hasonló jelentésű volt az Orbán napi időjárás nálunk is. A népi regula szerint "savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő." Hosszú távú prognózist mutat az a népi jövendölés, amely szerint "amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz." Az esőnek az olaszok sem örültek ezen a napon, ők azonban nem borukat, hanem a kukoricatermésüket féltették Orbántól.

A magyar folklórban még ma is fontos szerepe van Orbán kultuszának, a múlt század elején - miként azt Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium című művében olvashatjuk - számos hiedelem, fesztivál, ceremoniális felvonulás és tréfás helyi hagyomány fűződött ünnepének napjához.

 

Névnapi versek, köszöntők, nevek jelentése, motiváló idézetek, névnapi naptár

  Szeretettel üdvözöllek!

Kedves látogató, különleges névnapi köszöntők, képeslapok, versek, viccek, aforizmák, idézetek, érdekes könyvek várnak rád! Lépj be a szavak varázslatos világába

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 761
Tegnapi: 697
Heti: 761
Havi: 13 886
Össz.: 835 803

Látogatottság növelés
Oldal: Orbán
Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából - © 2008 - 2019 - nevnapikoszontok.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gabriella névnapi köszöntő - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »