Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából

Különleges, verses névnapi köszöntők, képeslapok, nevek jellemzése, jelentése, saját versek

toll.png

MEDÁRD

június 8.

medard.png

Merészen ragyogó csiklandós hajnalok,
Erővel töltsék el boldog, vidám mosolyod.
Dalba derüljenek hatalmas vágyaid,
Álmaidra örök áldást hintsen az erős hit.
Rezdüljön köréd merészen a szeretet fénye,
Dicső csillogást oltva szemed íriszébe!

 toll.png

Medárd név jelentése:

Hatalom, erős, merész

 

Medárd név eredete:

A germán Machthard név latin Medardus alakjából származó férfinév. (Medárd napján az eső a későbbi időszak időjárásának bejóslója a népi hagyomány szerint.)

 

Medárd név jellemzése:

Életének irányultsága a vezetés és az irányítás. Minden helyzetben előretekint, erős a jövőképe. Érzelmi stabilitás jellemzi, mindig tudja, mire van szüksége. Lényének kisugárzása vonzza az embereket. Képességei és magabiztossága vezetői adottságokat jelezhetnek. Nehezen fogad el alárendeltséget, tele van önbizalommal. Vigyáznia kell, nehogy nagyképűvé váljon. Fontos neki, hogy felnézzenek rá, de ez felelősséget ad. Ha ezt nem vállalja, könnyen elveszítheti fensőbbségét. Mindig kell mellé valaki, akivel együtt valósíthatja meg álmait. Sikereket csak mások által élhet meg. Ebben legkönnyebben a család segítheti. A kiteljesedése és sikere az alkalmazkodóképességén múlhat. Sorsának buktatója lehet, hogy vágyait kergeti. Szélsőségei könnyen bajba sodorhatják. 

 

Híres Medárdok:

  • Szent Medárd (6. század) Noion püspöke volt, az időjárás védőszentje

 

 Népi hiedelmek:

Sokféle népi hiedelmet, bölcsességet ismersz? Hiszen rengeteg névnaphoz, ünnephez kapcsolódik ilyesmi. Tudtad azt, hogy Medárd napjához is? Ez a ritka férfinév, amelynek névnapja éppen június 8-ára esik, például meghatározza az egész nyár időjárását a népi megfigyelés szerint. Lássuk csak, miképpen!

A legismertebb jóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyven napos szárazság várható. A néprajzkutatók szerint azonban Medárdhoz nemcsak ez, hanem többféle népi hiedelem, népszokás is köthető, amelyek több évszázados népi megfigyeléseken alapulnak. Többségük nyilvánvalóan az időjárásra és a várható termésre vonatkozik.

Ez az esőbe vetett hit az egész országban, sőt Európa egyes területein is elterjedt. Az eredetét magyarázó egyik legenda szerint Szent Medárd püspök negyvennapos esővel oszlatott szét egy vidám, táncoló és mulatozó társaságot, mert nem hallgattak intő szavaira. Egyes területeken, például a bukovinai székelyeknél úgy tartják, hogy ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz is, amely szintén negyven napig tartott.

Az Medárd napi esőhöz további hiedelmek társulnak, például az őszi termésre vonatkozó jóslások. Ha nem esik ezen a napon, vagyis negyvennapos szárazság következik, akkor édes bortermés várható. Ha viszont negyven napig esni fog, akkor a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges. Többfelé élt az a hiedelem is, hogy az ezen a napon elültetett káposzta szép termést fog hozni.

A néphit szerint tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz az idő Medárd napján. Ennek érdekében többféle népszokás alakult ki, amellyel az időjárást szerették volna befolyásolni. Algyő környékén például ezen a napon egy nagy kakast kellett megfőzni, hogy eleredjen az eső. A libát őrző kislányok a mezőn sebesen forogtak körbe-körbe, közben pedig egy mondókát ismételgettek ugyanezen célból: "Ess, eső, ess, zab szaporodjék, búza bokrosodjék, az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, még annál is hosszabb, mint a Duna hossza." Ha meghallgatásra talált a kérés, de túl sok eső esett, a mondóka ekképpen módosult:"Süss fel nap, Isten tányérkája, Kertek alatt kislibáim megfagynak."

 

Névnapi verses köszöntők, különleges névnapi képeslap, név jelentése, híres emberek.

Szeretettel üdvözöllek!

Kedves látogató, különleges névnapi köszöntők, képeslapok, versek, viccek, aforizmák, idézetek, érdekes könyvek várnak rád! Lépj be a szavak varázslatos világába

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 400
Tegnapi: 793
Heti: 4 351
Havi: 12 828
Össz.: 834 745

Látogatottság növelés
Oldal: Medárd
Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából - © 2008 - 2019 - nevnapikoszontok.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gabriella névnapi köszöntő - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »